Yvette deelt haar ervaring als coach binnen HUB-organisaties
Yvette is burnout- en stresscoach. Met haar praktijk ‘Coach je Kracht’ heeft ze zich gespecialiseerd in verlies- en rouwbegeleiding op de werkvloer. Regelmatig coacht ze onderwijsprofessionals binnen HUB-organisaties. Ook is ze moeder van Daniëlle, haar 17-jarige dochter met het Syndroom van Down.
Mensen die kiezen voor werken in het onderwijs, maken deze keuze met hun hart. Hart voor werken met jonge mensen. En in het geval van gespecialiseerd onderwijs; werken met extra kwetsbare mensen. Dat maakt deze docenten bijzonder! Daarom moeten we deze onderwijsprofessionals koesteren.
Net dat beetje extra
Onderwijsprofessionals in het gespecialiseerd onderwijs, geven net dat beetje extra wanneer dat nodig is. Zij lopen net dat stukje verder mee, of stoppen nét wat meer tijd in zaken die hun leerlingen aangaan. Daar ligt hun kracht. Maar, zoals ik vaak in mijn praktijk tegenkom, is elke keer dat ene beetje extra ook een valkuil. Of in ieder geval, een uitdaging.
Want, wanneer je keer op keer nét dat beetje extra geeft, kost dat logischerwijs meer energie. Dit hoeft geen probleem te zijn. Zolang je zorgt voor een gezonde basis. Het is iet erg om een tijdje wat meer op je bord te hebben. Maar wanneer je lange tijd (te) veel voor je kiezen krijgt, is het zaak scherp te zijn op de balans tussen draaglast (de belasting die van je van buitenaf ervaart) en draagkracht (het vermogen opgewassen te zijn tegen moeilijkheden).
Gezonde basis
Maar, hoe zorg je voor een gezonde basis? Denk aan een goede balans tussen werk- en ontspanningsmomenten. Tussen stilzitten en bewegen. En zorg voor gezonde voeding. Over het algemeen lukt het de meeste mensen aardig dit op orde te krijgen.
Wanneer dat in balans brengen niet (meer) lukt en je steeds meer stress ervaart, kan het inzetten van mentale coaching uitkomst bieden. Met behulp van coaching komen we samen tot inzichten, waardoor cliënten, in dit specifieke geval docenten, in staat zijn belemmerende gedragspatronen te doorbreken. Hierdoor herstellen we de balans tussen draaglast en draagkracht met als resultaat dat zij meer ontspannen en mentaal vitaal in het leven én op de werkvloer staan.
Coaching als arbeidsvoorwaarde
Binnen HUB wordt coaching steeds vaker structureel als arbeidsvoorwaarde ingezet. Hierdoor wordt coaching laagdrempelig. Eventuele problemen kunnen zo sneller worden aangepakt én opgelost. Daarbij biedt het onderwijsprofessionals de mogelijkheid te werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Denk bij coaching in het onderwijs aan ondersteuning op het gebied van:
• Werk-privébalans, time- en zelfmanagement;
• Omgaan met stress, werkdruk of burn-out klachten;
• Spiegelen/sparren of in je kracht staan/assertiviteit
Coaching bij verlies en rouw
Sommige situaties of gebeurtenissen kunnen je wereld helemaal op zijn kop zetten. Zoals bij het overlijden van een dierbare, een (echt)scheiding of een andere vorm van verlies. Ook dan zet ik namens HUB mijn specialistische kennis en kunde op dit gebied in. Hierbij is mijn uitgangspunt dat werk een waardevolle krachtbron kan zijn en zelfs nieuwe houvast kan geven in tijden van verlies.
Bij begrippen als verlies en rouw wordt vaak alleen gedacht aan het afscheid nemen van een dierbare. Maar, er zijn meer denkbare vormen. Zoals: afscheid nemen van je gezondheid, baanverlies, of het beëindigen van een (liefdes)relatie.
Begeleiding op dit vlak vereist maatwerk. Dit kan bestaan uit coaching van de medewerker die zelf het verlies draagt, of naar de uitwerking hiervan op de rest van de collega’s of het team. Want hoe ga je om met een collega die zijn of haar partner heeft verloren of is gescheiden? En wat zeg je tegen een collega die (chronisch) ziek is? Dergelijke zaken komen tijdens de coaching aan bod.
Investeren in docentenwelzijn
HUB wil een gezonde organisatie zijn met fysiek en metaal fitte docenten. Daar heeft onze maatschappij baat bij. Daarom investeert HUB graag in jou als docent! Door het inzetten van (externe) coaching, voelen onderwijsprofessionals zich gezien, gehoord en gesteund. Hun talenten worden daarmee optimaal benut en ze krijgen inzicht in hun sterke en minder sterke kanten.
Door coaching als arbeidsvoorwaarde mee te nemen, vermindert de kans op stress. En stress is een belangrijke veroorzaker van ziekte en ook langdurige uitval. Belangrijk dus om dit proactief aan te bieden!
Gemotiveerde medewerkers zijn én blijven graag aan het werk. De investering in jou als (potentieel) docent werkt door en komt uiteindelijk ook de leerlingen binnen het gespecialiseerd onderwijs ten goede.
Op zoek naar een baan in het gespecialiseerd onderwijs? Bekijk hier het vacatureoverzicht en vind een baan die bij jou past!