Samen bouwen aan een duurzame toekomst voor jongeren

Ibrahim oefende zijn werknemersvaardigheden in het Arbeidstrainingscentrum en op externe stage, haalde zijn veiligheids- en heftruckcertificaten en gaf ondertussen fietsen een tweede leven. Als dat niet duurzaam is! Dat lukte dankzij de samenwerking tussen Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt, het Kompas College van de Aloysius Stichting dat daar het gespecialiseerd onderwijs verzorgt, afvalinzamelaar Reinis, Penitentiaire Inrichting Dordrecht en leerwerkbedrijf Voorne Putten Werkt.

Fietsonderdelen sorteren op stage bij Reinis

“Hé Ibrahim, goed je te zien, jongen!”, klinkt het enthousiast als Ibrahim de Stadswerf in Spijkenisse oploopt. Hier liep Ibrahim een tijd stage bij Reinis, de afvalinzamelaar van gemeente Nissewaard. Reinis is steeds duurzamer bezig, dus sorteerde Ibrahim hier afval en verzamelde kapotte fietsen en fietsonderdelen in een aparte bak. Zijn oud-collega’s zijn zichtbaar blij dat zij hem nog even zien voor hij straks naar huis gaat. “Je was altijd heel serieus aan het werk”, complimenteert de voorman hem, ”en altijd vriendelijk tegen onze klanten.”

‘Nieuwe’ fietsen in elkaar zetten en ‘leren werken’ in het ATC

De fietsenwerkplaats is onderdeel van het Arbeidstrainingscentrum (ATC) van het Kompas College voor voortgezet speciaal onderwijs, waar Ibrahim van de door Reinis ingezamelde fietsonderdelen weer complete fietsen leerde maken. Een andere ‘duurzame’ klus: harde computerschijven uit elkaar halen zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden. De jongeren kunnen vanuit het ATC ook werken in de keuken, het magazijn of onderhoudsklussen doen in het gebouw. “Zo ontwikkelen zij werknemersvaardigheden voor zij extern op stage gaan”, legt ATC-coördinator Fredie de Bruijne uit. “Ibrahim haalde zijn bewijs van ‘goed werknemer’ hier ook.”

 

Het werkleerbedrijf krijgt de fietsen cadeau (en Ibrahim haalde er zijn VCA)

Een deel van de fietsen die de leerlingen van het Kompas College in elkaar zetten in het ATC, gaat naar werkzoekende cliënten van leerwerkbedrijf Voorne Putten Werkt die zelf geen fiets kunnen betalen. “Die zijn daar hartstikke blij mee”, vertelt opleidingscoördinator Dzenita Alibegic. “Wij gebruiken de fietsen ook om fietslessen te geven.” Voor Ibrahim regelde Dzenita een plek bij de driedaagse beeldcursus VCA die zij werkzoekende cliënten aanbieden. “Ik ben pas vijf jaar in Nederland en spreek de taal wel goed”, licht Ibrahim toe. “Maar lezen en schrijven is lastig”, legt Ibrahim uit. Dankzij de visuele aanpak, haalde hij zijn veiligheidscertificaat wel en mocht bij stagebedrijf Reinis leuker werk doen.

Kansrijke trajecten organiseren: heftruckcertificaat!

In het zogenoemde Trajectknooppuntoverleg monitoren ATC-coördinator Fredie en (onder anderen) gedragswetenschappers van De Hartelborgt en het Kompas College hoe de jongens het doen. Voor Ibrahim werd bijvoorbeeld op zijn verzoek geregeld dat hij zijn heftruckcertificaat kon halen bij de Penitentiaire Inrichting Dordrecht, waarmee het ATC samenwerkt. Dat vergroot zijn banenkans.

"Ik ben pas vijf jaar in Nederland en spreek de taal wel goed” - Ibrahim
Het Kompas College

Een fiets mee naar huis

Ibrahim heeft zijn tijd in De Hartelborgt erop zitten. Als cadeau kreeg hij van zijn school een zelf-gesleutelde fiets mee. Hij woont weer thuis en werkt bij het plaatselijke Kringloopbedrijf. Om te kijken of jongens een duurzame vervolgstap maken, is nazorg heel belangrijk, benadrukt Fredie. “We checken bijvoorbeeld of jongens zijn begonnen op school of werk hebben”, vertelt zij. “Lopen zij tegen problemen aan, dan mogen zij ons altijd om hulp vragen.”

Het kompas

Het Kompas College verzorgt het onderwijs aan jongens die verblijven in Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.

Iedere jongere werkt aan zijn toekomst via een individueel dagprogramma met behandeling, school en/of werken in het ATC. Zij leren, verbeteren en oefenen hier hun werknemersvaardigheden en gaan daarna soms extern op stage. Die leerervaringen kunnen zij ‘straks’ goed gebruiken in het vervolgonderwijs of in een baan.

Helaas ziet niet ieders traject er zo succesvol uit als dat van Ibrahim. Des te meer reden om veel aandacht te besteden aan nazorg, zodat er hulp kan komen als dat nodig is. Om hier aandacht voor te vragen, maakte het Kompas College een presentatie voor samenwerkingspartners. Ook hierin speelt Ibrahim de hoofdrol. Bekijk de presentatie op de website van de school!

Het Kompas College Fiets
Het Kompas College verzorgde het onderwijs van Ibrahim. Hij doorliep een succesvol traject, zo haalde hij diverse certificaten en gaf hij fietsen een tweede leven.